Jdi na obsah Jdi na menu
 


MHD Drážďany

3. 6. 2021

   Drážďany - přibližně 557 tisícové město, ležící nedaleko našich severních hranic, jsou sídlem německého regionu Sasko. Protéká jimi řeka Labe. Jsou důležitou dopravní a železniční křižovatkou - hlavní nádraží má spojení i rychlovlaky ICE skrze celé Německo, centrem průmyslu i tradiční nákupní destinací se slavnými vano

   Městskou dopravu zajišťuje místní dopravní podnik DVB - Dresdner Verkehrsbetriebe autobusy a hlavně tramvajemi, jež jsou kapacitní páteří zdejší MHD. Doplňující význam má i železniční S-Bahn, který však plní spíše příměstskou úlohu podobně jako v Praze, nikoliv separátní plnohodnotný systém jako např. v nedalekém Berlíně. Tradičními barvami dopravních prostředků jsou jako ve většině německých městech žlutá a černá. 

   Délka tramvajových tratí dosahuje 134 km, jedná se tedy o relativně velkou síť. V provozu je 12 páteřních linek jezdící skrze centrum na okraje města, nejdelší radiála vede až za samotné hranice města do městečka Radebeul. Rozchod kolejí je neobvyklých 1450 mm. 

   Zvláštností místního provozu je provoz nákladních tramvají CarGo tram, které již od roku 2001 slouží pro ekologický převoz nákladů od továrny Volkswagen v území, kam není povolen vjezd kamionům. 

Vozový park

   Dříve byly ve vozovém parku tramvají hojně zastoupeny známé české tramvaje T3 (T4) i s vlečnými vozy z produkce ČKD Tatra Smíchov, dodávky nástupnického typu T6 byly vlivem rozpadu NDR zastaveny a od roku 1995 jsou nakupovány moderní 30-40 metrů dlouhé soupravy nízkopodlažních a klimatizovaných tramvají Bombardier. Poslední T4ky dojezdily v posledním ex-východoněmeckém městě, kde byly v provozu, až roku 2019.

   Autobusy jsou zastoupeny nejvíce od německých výrobců MAN a Mercedes-Benz typy Lion's City a Citaro, polovina je kloubových, polovina standardních, do obtížně přístupných lokalit města jsou provozovány i minibusy. 

Tarif

   MHD je kompletně začleněna v integrovaném dopravním systému VVO, pokrývající širší okolí, díky kterému je možné po území města využívat na klasickou jízdenku i příměstské vlaky a autobusy. V Drážďanech tak platí několik druhů jízdenek. Čtyřjízdenka (4er-Karte), denní jízdenka (Tageskarte), rodinná denní (Familientageskarte), přeshraniční jízdenka Elbe-Labe (Tageskarte/ Kleingruppenkarte Elbe-Labe). Rovněž existují měsíční a roční síťové jízdenky. Jednotlivá jízda přišla v roce 2018 zhruba na 2,40 euro. Jízdenky lze zakoupit v automatech například na nádraží anebo přímo v kanceláři DVB nedaleko hlavního přestupního uzlu Postplatz v centru města :

 

Náhledy fotografií ze složky Drážďany (Dresden)